Winnaars Edisons Jazz

De  winnaars van de Edison Jazz 2023 zijn bekend. Een aantal van die winnaars stond in juni van dit jaar al op het podium in Harlingen tijdens de eerste editie van het Waddensea Jazz festival. Zo ging de Edison voor de beste nieuwkomer in de jazz naar saxofonist en componist Loek van den Berg voor zijn  project Wayfayer. Van den Berg stond met zijn kwintet (foto) op het festival en voerde daar de hele cd van het project uit. En dat was meer dan verrassend. Dat is ook wat de jury vond. Zijn melodische, soms dromerige composities wisselt hij af met swing, maar het is altijd spannend.  ‘De aan Codarts afgestuurde musicus is een verhalenverteller pur sang. Zijn album bevat tien zelfgeschreven composities die stuk voor stuk een enorme zeggingskracht hebben. Van den Berg’s stijl is zeer melodisch en er is ruimte voor de stemmen en improvisaties van ieder bandlid’ zo staat in het juryrapport. En zo is het maar net.

Drummer/percussionist Joost Lijbaart won een Edison Instrumentaal Nationaal voor het album dat hij maakte met Wolfert Bredero en Mantangi Quartet. Hij stond met het Gijs Levelt Spoken Word Quartet op het festival in Harlingen. Saxofonist Benjamin Herman en zangeres Anna Serierse gingen aan de haal met de Edison Vocaal National voor hun album ‘True Love’s Flame’. In Harlingen traden ze afzonderlijk van elkaar op. Anna Serierse met de band van Kika Sprangers. Benjamin Herman vormde in Harlingen een bijzonder trio met de legendarische drummer John Engels en bassist Joris Teepe. Kortom, het  podium stond vol met Edisonwinnaars tijdens de eerste editie van het Waddensea Jazz Festival. De tweede editie van het festival staat gepland voor vrijdag 7 en zaterdag 8 juni 2024. Mis het niet. Binnenkort zullen de eerste namen bekend worden gemaakt. Of daar weer toekomstige Edisonwinnaars bij zullen zitten moeten we nog afwachten, maar het is zeker niet uit sluiten. Winnaars uit het verleden zullen er zeker zijn.