Winnaar Edison Oeuvre Prijs opent Waddensea Jazz Festival

Saxofonist/componist/ arrangeur Dick de Graaf behoort al meer dan 40 jaar tot de absolute top van de jazz in Nederland en ver daarbuiten. Voor die prestatie is hij in 2022 beloond met de Edison Oeuvre Prijs Jazz. Zijn kracht is dat hij door al die jaren heen muzikaal is blijven vernieuwen en verrassen. Vrijdagavond 7 juni opent hij met zijn kwartet de tweede editie van het Waddensea Jazz Festival met zijn Edison Oeuvreprijs Jazz Toer-programma. Een festivalstart om je vingers bij af te likken, dus mis het niet!

Dick de Graaf is een ware ambassadeur van de jazzmuziek die hij blijft voeden met vernieuwing. Zo omschrijft de jury de winnaar van de Edison Oeuvre Jazz Prijs 2022. Een omschrijving die klopt als een bus. De in Nijkerk geboren De Graaf studeerde in het begin van de jaren’80 van de vorige eeuw aan het Rotterdams Conservatorium. Tijdens die studie liet hij al van zich horen door te spelen in zowel mainstream-gerichte groepen en bigbands als in meer vooruitstrevende formaties. Daar is de basis gelegd voor het eigen en zeer herkenbare geluid van deze veelzijdige saxofonist.

Na zijn studie speelde Dick de Graaf in allerlei formaties samen veel grootheden in de jazz zoals Chet Baker, Misha Mengelberg, Jasper van ’t Hof, Toumani Diabaté en Erkan Ogur. Intussen werkte hij ook gestaag aan zijn eigen oeuvre. Hoewel jazz zijn natuurlijke muzikale basis is, haalt hij zijn inspiratie ook uit allerlei andere muziekstijlen. Of het nu gaat om Malinese muziek, het vermengen van de tango-muziek van Astor Piazolla met jazz-arrangementen of het bewerken van de muziek van The Who, Stevie Wonder en Ludwig van Beethoven, het is allemaal gedaan door deze  muzikale duizendpoot. En dat is nog maar het topje van de ijsberg,

Zelf zegt hij daarover dat hij zijn muziek ziet als ‘een gastvrije ontvangstkamer waar muzikale elementen uit allerlei muziekstijlen welkom zijn.’ Dat is ook het veelzijdige uitgangspunt geweest voor de zeven nieuwe stukken van zijn nieuwste album ‘Festive’, aangevuld met een bijzondere bewerking van de Beatle-klassieker Eleanor Rigby. De muziek van dit album vormt de basis van het programma waarmee het  Dick de Graaf Kwartet naar Harlingen komt. Een kwartet dat naast De Graaf bestaat uit de pianist Barry Green, bassist Jos Machtel en drummer Pascal Vermeer. Een openingsconcert dus dat verrassend muzikaal vuurwerk belooft.