Jazz symboliseert de vrijheid voor zangeres Egle Petrosuite

Egle Petrosuite is in 1993 geboren in Litouwen. Drie jaar nadat Litouwen onafhankelijk werd van de voormalige Sovjet-Unie. Ze groeide op in een land dat net was bevrijd van het dictatoriale juk van het Russische buurland. De vrijheid die toen ontstond is de basis geworden voor de muzikale weg die Egle Petrosuite is ingeslagen en die haar heeft gemaakt tot de bijzondere zangeres die ze nu is. Vrijdagavond 7 juni staat ze met haar band op het Waddensea Jazz Festival in Harlingen en dat belooft een buitengewoon mooie muzikale belevenis te worden.

 

De bevrijding van haar geboorteland Litouwen is uiteindelijke bepalend  geweest voor de muzikale keuzes die Egle Petrosuite nu maakt als zangeres, componist en arrangeur. De vrijheid die toen ontstond in haar land heeft ervoor gezorgd dat zij de Amerikaanse jazz met Braziliaanse muziek is gaan mixen. “De wereld ging toen open voor de mensen in Litouwen. Zij maakten kennis met prachtige muziek. Mijn ouders gingen cd’s kopen. Litouwse muziek weerspiegelt vooral de diepe droefheid van ons geschiedenis. Ineens hoorden ze muziek die paste bij hun gevoel van opwinding vanwege de nieuwe  mogelijkheden die waren ontstaan! Muziek die hoorde bij die bevrijding”, zegt ze daar zelf over.

 

De liefde voor muziek stamt dan ook uit haar jongste jeugd. “Ik was 3 jaar oud toen ik Antonio Carlos Jobim, Ella Fitzgerald, Louis Armstrong en nog veel meer hoorde. Ik beschouw ze als mijn kinderliedjes.”  Uiteindelijk bracht die liefde voor muziek haar naar Amsterdam en Den  Haag waar ze aan de conservatoria studeerde. In Nederland ontmoette ze de Braziliaanse bassist en componist Matheus Nicolaiewsky. Ze vonden elkaar op verschillende vlakken: in de liefde voor de jazz en Braziliaanse muziek, maar ook in de liefde voor elkaar. Hij ontdekte al snel dat haar stem uitstekend past bij de sound van de Braziliaanse muziek en zo is het naast een echt huwelijk ook tot een muzikaal huwelijk gekomen.

 

Die muzikale liefde is vastgelegd op haar eind vorig jaar uitgekomen debuutalbum Bird’s Notes.  Het album bevat vijf eigen composities en drie nummers uit het ‘Brazilian Songbook’ en is geproduceerd door echtgenoot Matheus. Het resultaat is een mooie muzikale trip waarbij twee muzikaal aan elkaar verwante continenten op een fijne manier samensmelten tot een fraai nieuw muziekcontinent. Maak het mee het  mee en kom naar het Waddensea Jazz Festival.