Tineke Postma in Harlingen met Eric Ineke’s JazzExpress

Vorig jaar had het Waddensea Jazz Festival met de toen 88-jarige drummer John Engels een legende in huis. Nu is het weer gelukt om een ‘levende legende’ van de Nederlandse Jazz naar Harlingen te halen. En opnieuw is het een drummer: Eric Ineke (77). Hij komt met zijn kwintet JazzExpress en neemt als speciale gast Tineke Postma, Friezin en saxofoniste, mee. Zij sluiten het festival vrijdagavond 7 juni af met een eigenzinnige, swingende ode aan de tijdloze muziek van Charlie ‘Bird’ Parker.

 

Eric Ineke is een Nederlandse jazzdrummer die zijn carrière startte in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Zijn eerste plaat dateert van 1969. Sindsdien heeft hij  vele nationale en internationale jazzfestivals op z’n naam staan. Hij speelde met de crème de la crème van jazzmuzikanten over de hele wereld. Grootheden als Dexter Gordon, Johnny Griffin, Al Cohn en George Coleman kregen op het podium een muzikale schop onder hun kont van de altijd energiek swingende Eric Ineke.

In 2006 startte hij zijn band de JazzXpress, een meesterlijk kwintet met muzikale roots in de hardbop. Deze  jazzstijl ligt in het verlengde van de bebop (complexe ritmes en harmonieën en veel improvisatie). In de hardbop worden daar invloeden uit rhythm-and-blues en gospelmuziek aan toegevoegd. Kortom, muziek die swingt als een trein. Naast de meesterdrummer bestaat de JazzExpress uit Rob van Bavel (piano), Marius Beets (bas), Simon Rigter (saxofoon) en Gideon Nunes Vaz (trompet).

En er komt een speciale gast mee naar Harlingen: saxofoniste Tineke Postma. Haar wieg stond in Heerenveen, maar inmiddels is de hele wereld haar podium. Ze behoort tot de wereldtop van hedendaagse jazzmuzikanten. Ze heeft als bandleider zelf zeven albums uitgebracht en speelden op vele albums mee als gastsolist. Zo werkten ze samen met grootheden als Dianne Reeves, Herbie Hancock, Wayne Shorter en Terri Lyne Carrington.

Postma brengt in Harlingen samen met de JazzExpress een ode aan saxofonist Charlie ‘Bird’ Parker, de grondlegger van de moderne jazz en bebop. “Waar een klassiek musicus niet om Bach en Beethoven heen kan, zo kan een jazzmusicus niet om Charlie Parker heen”, heeft Ineke daar ooit over gezegd. En hoe energiek, melodieus en vooral tijdloos de songs van ‘Bird’ zijn zal speciale gast Tineke Postma ook tijdens dit concert weer laten horen. Op het scherpst van de snee en met een moderne twist. Ga voor tickets naar www.waddenseajazz.nl.