Koosje mixt vele stijlen tot haar eigen unieke sound

Het stemgeluid van singer-songwriter Koosje is al eens vergeleken met ‘hemelse vocalen’. En zo gek is dat niet. Al op zeer jonge leeftijd bleek Koosje Sekreve over een uitzonderlijk muzikaal talent te beschikken. Inmiddels heeft ze met dat talent een unieke eigen sound ontwikkeld. Daarin combineert ze haar liefde voor neo-soul, folk, jazz, r&b met volle harmonieën. Zaterdag 8 juni opent deze bijzondere zangeres de tweede dag van  het Waddensea Jazz Festival.

 

Koosje Sekreve groeide op in een theatraal en muzikaal gezin. Ze volgde vanaf haar elfde lessen op de theaterschool en speelde mee in opera’s, musicals en dansproducties. Op haar vijftiende zong ze haar eerste echte aria in de opera ‘De kus van de Pontamoer’. Ook trad ze op met Kyteman en Ernst Daniel Smid.

Via de Toneelschool en Kleinkunstacademie in Amsterdam en jazz-zang op het Conservatorium van Amsterdam kwam zij terecht op de muziekdocent-opleiding van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2016 studeerde ze daar summa cum laude, met een tien, af voor haar zangrecital.

Na haar studie besloot Koosje, inmiddels haar artiestennaam, songs in het Engels te gaan schrijven. Ze legt daarbij de nadruk op neo-soul, jazz, folk en jazzharmonieën. Een goede keus zo bleek in 2019, het jaar van haar doorbraak. Dat gebeurde via een instagramkanaal en door een optreden in het voorprogramma van de Britse zangeres Poppy Ajudha in de Amsterdamse Melkweg. Grootheden als Lalah Hathaway, Yebba, Gregory Porter, David Crosby, Trijntje Oosterhuis, Jim Bakkum, Ruben Hein, Freek Bartels, Shirma Rouse, Candy Dulfer en Chantal Janzen zijn inmiddels fan van haar.

In 2020 leerde ze Joao Erbetta kennen. Hij componeerde de liedjes voor de Netflix-serie Coisa Mais Linda en Koosje maakte een cover van één van zijn nummers. Kort daarna spraken ze af in Porto en besloten ze samen aan haar nieuwee album te werken. Dat is het album It’s Time geworden. “Mijn muziek is een pallet aan kleuren. Ik ben als zangeres en performer m’n hele leven beïnvloed door verschillende stijlen. Na het conservatorium wist ik zeker dat ik die invloeden wilde gaan combineren in m’n eigen muziek. Het album is een scala aan jazz, folk, neo soul, riffs en soul met clusters aan harmonieën. Je krijgt zo een kijkje in mijn muziekbrein!”, zegt ze daar zelf over. Een bijzonder brein dat al prachtige muziek heeft voortgebracht.