Jazz-zomer Harlingen start in museumtuin Hannemahuis

De jazzmuziek in al zijn varianten leeft in Harlingen. Het hele jaar door zijn er jazzconcerten in de stad. Het Centrum Traditionele Jazz Harlingen sloot in april de winterperiode af met een concert in ’t Heerenlogement. De stichting Waddensea Jazz start op 11 mei in samenwerking met Museum Het Hannemahuis de Jazz-zomer in Harlingen met concert van Blue Gate in de museumtuin. De toegang is gratis.

 Jazz leeft in Harlingen. Terwijl op veel plekken in het land om diverse redenen allerlei jazz-initiatieven, waaronder gerenommeerde festivals, het loodje leggen, is Harlingen zich aan het ontwikkelen tot de Jazzstad aan de Waddenzee. Dat is een aantal jaren geleden begonnen met de oprichting van het Centrum Traditionele Jazz Harlingen (CTJH). Die club besteedt met concerten in de wintermaanden vooral aandacht aan de jazz die is ontstaan in de periode tussen 1900-1950.

Daarnaast staan de donderdagen tijdens de Visserijdagen in het teken van zeer goed bezochte jazzconcerten. De klanken van de diverse stijlen klinken dan in de binnenstad. In het najaar starten dan de CTJH-concerten weer. In november staat in Midlum de traditionele Bluesnight op het programma, een muziekstijl die nauw is verwant met jazz. En vorig jaar is daar het Waddensea Jazz Festival bijgekomen. Een meerdaags evenement in juni met een gevarieerd programma met nationale en internationale topmusici. Kortom, de slogan van dit festival ‘Beleef de Jazz, kom naar Harlingen!’ kan inmiddels voor heel Harlingen worden ingezet.

Omdat te accentueren trapt de stichting Waddensea Jazz in samenwerking met museum Het Hannemahuis op 11 mei de Jazz-zomer in Harlingen af met een  jazzconcert door Blue Gate in de sfeervolle museumtuin. Deze band, die ruim 30 jaar geleden is ontstaan in Bolsward, is niet onbekend in Harlingen. Vorig jaar trad de band nog op tijdens de Visserijdagen. Blue Gate brengt een onderhoudende mix van groovy swing, blues en latin die wordt gedragen door het improvisatietalent van de ervaren musici. Naast Jazz standards spelen zij mainstream jazz, blues, swing en bop in de stijlen van  onder andere Art Blakey, Miles Davis en Charlie Parker. Kortom, een mooie start van een swingend zomerseizoen. De aanvang is 14.30 uur. De koffie en thee gratis.