Lyrische schoonheid in de jazz van pianist Sjoerd van Eijck

De in Breda geboren pianist en componist Sjoerd van Eijck laat in zijn werk als geen andere horen dat jazz een bijzondere smeltkroes van stijlen is. Of het nu gaat om klassieke muziek, minimalisme, Scandinavisch jazz, melodische jazz of vrij improvisatie, zijn werk is een mengeling van al die muziekstijlen. Werk bovendien waarbij de hang naar schoonheid in iedere noot zit opgesloten. Zaterdag 8 juni speelt Sjoerd van Eijck met zijn kwartet OAK op het Waddensea Jazz Festival.

Sjoerd van Eijck studeerde in 2016 af aan het Conservatorium Tilburg en volgde lessen bij gerenommeerde jazzpianisten zoals Jeroen van Vliet, Rembrandt Frerichs, Harmen Fraanje en Wolfert Brederode. De afgelopen jaren heeft hij naam gemaakt in de Nederlandse en buitenlandse jazzscene door zijn eigen geluid te laten horen. Zijn composities en speelstijl getuigen van gedegen vakmanschap. Door zijn klassieke benadering van het pianospel en zij lyrische speelstijl klinkt zijn hang naar schoonheid door in iedere noot.

In 2019 richtte hij zijn kwartet Oak op en in 2021 brachten zij het album ‘Aurora’ uit bij Zennez Records (festivalpartner). Eind vorig jaar kwam het tweede album ‘Eight’ uit. Dit album vormt de basis van het concert in Harlingen. Geïnspireerd door Ennio Morricone’s soundtrack voor de film ‘The Hateful Eight’, geregisseerd door Quentin Tarantino (2015), dook van Eijck voor dit album in de wereld van de Franse componist Olivier Messiaen.

‘Eight’ is een reflectie op het verleden, heden en de toekomst. Het benadrukt de kracht van hard werken en je intuïtie volgen om dromen waar te maken. Zo neemt de pianist je mee op reis en deelt hij verhalen over zijn persoonlijke zoektocht. Hij verdiepte zich voor deze tocht onder andere  in de melodische en ritmische taal van de Messiaen en dat hoor je terug in zijn werk.

De muziek is sfeerrijk en ingetogen, maar soms ook stuwend en altijd gevarieerd. Het bewijst hoe goed diverse stijlen mooi samensmelten tot een nieuw en vooral verrassend jazzgeluid. De muzikanten waarmee Van Eijk de muziek uitvoert hebben daar een eigen sterke rol in. De pianist en trompettist Koen Smits wisselen voortdurend ritme en melodie uit, terwijl bassist Nathan Wouters en drummer Willem Romers (geboren en getogen in Friesland) hetzelfde doen. Zo loopt de  muzikale rolverdeling niet via de geijkte patronen, maar dat levert juist verrassend veel luisterplezier op.