Colombia ontmoet Europa in de muziek van Tico Y Aguabajo

Hij is geboren in de Colombiaanse plaats Pasto in Zuid-Amerika, maar groeide op in Nederland. Zo ontwikkelde de muzikale genen van pianist, componist en arrangeur Tico Pierhagen zich tot een samensmelting van het beste van die twee continenten. Zijn muziek is een bijzondere mix geworden van die twee totaal uiteenlopende muzikale werelden: uitbundige, vrolijke muziek met een funky inslag die swingt als een trein. Samen met zijn band Tico Y Aquabajo speelt hij zaterdag  8 juni op het Waddensea Jazz festival.

In Nederland legde Tico Pierhagen een klassieke basis voor zijn creatieve talent en door de muziek herontdekte hij zijn Colombiaanse roots. Hij studeerde toegepaste compositie aan de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht, haalde zijn master piano in het Engelse Portsmouth en specialiseerde zich in World Music, Latin en Jazz aan het conservatorium in Rotterdam. Die muzikale basis combineert hij met zijn Colombiaanse roots. Vrolijke, opzwepende en stuwende Zuid-Amerikaanse ritmes laat hij versmelten met klassieke Europese harmonieën en melodieën waardoor er een compleet nieuwe muziektaal ontstaat.

Hoe die taal klinkt en swingt laat hij samen met zijn band Tico Y Aguabajo horen op het Waddensea Jazz Festival. Hun recent bij festivalpartner ZenneZ uitgekomen album Danzando is het uitgangspunt voor dit concert. Het album met zeer dansbare nummers, stil blijven zitten is haast onmogelijk, is voor een deel opgenomen in de Colombiaanse stad Medellín.

De uitbundige funky grooves op het album, geïnspireerd op werk van James Brown en Maceo Parker, worden onder meer gecombineerd met cumbia, de dansbare, maar complexe Colombiaanse ritmes. Deze stijl is weer een mix van Spaanse en Afrikaanse muziek en dans. Zo is er een bijzonder album ontstaan met mooie gearrangeerde melodielijnen die zeer intrigerend zijn gecombineerd met die ijzersterke ritmes. Een mooie mix van latin, funk en soul met een jazzytouch.

Tico Y Aguabajo bestaat naast Pierhagen uit Efraïm Trujillo (saxofoon), Frans Cornelissen (trombone), Dave Breidenbach (bas) en Enrique Firpi (drums). Een  gezelschap dus van internationaal gelauwerde muzikanten. Daarnaast komt de Surinaams/Nederlandse zangeres en percussioniste Gianna Tam als speciale gast mee naar Harlingen. Al jong speelde zij mee met projecten van haar vader, drummer Lucas van Merwijk. Op Danzando staan de door haar geschreven en door Pierhagen op muziek gezette nummers Rock Your World, Let’s Stay Together en Shadows On The Loose. Mis dit bijzondere concert niet!