Ode aan legendarische jazzpianist Herbie Hancock in Harlingen

Het belooft één van de absolute hoogtepunten te worden van deze editie van het Waddensea Jazz Festival: de internationaal gelauwerde pianist Michiel Borstlap brengt met een superband een ode aan de legendarische jazzpianist Herbie Hancock. Dat gebeurt op zaterdagavond 8 juni: Borstlap plays Hancock. De leerling is een gevestigde naam geworden. Nu eert hij zijn leermeester die hem tijdens die lange weg om hoog vaak muzikaal de juiste richting heeft gewezen.

 

De inmiddels 84-jarige Herbie Hancock wordt beschouwd als één van de invloedrijkste jazzmuzikanten van de tweede helft van de twintigste eeuw. Zijn status is inmiddels vergelijkbaar met die van zijn mentor Miles Davis. Hancock was een wonderkind. Op zijn elfde speelde hij solo het eerste deel van een pianoconcert van Mozart bij de Chicago Symphony. Klassiek is zijn basis, maar hij groeide uit tot een echte jazzvernieuwer. In zijn muziek gebruikt hij naast klassieke muziek elementen uit de funk, rock, blues, soul en gospel. Hancock heeft baanbrekend werk gecomponeerd voor films, eigen bands en andere grootheden in de jazz. In 1962 werd het door hem geschreven  ‘Watermelon Man’ een enorme hit. Dat werd het in 1983 door hem uitgebrachte ‘Rockit’ ook. Het jazzfestival in Groningen is naar dit nummer vernoemd.

 

Hancock is altijd op zoek naar een volgende stap in zij artistieke ontwikkeling. Pianist en componist Michiel Borstlap is dat ook. Het is dit soort nieuwsgierigheid die medebepalend is voor hun virtuositeit en veelzijdigheid. Dat in combinatie met het feit dat ze lak hebben aan genres en hokjes. Borstlap heeft inmiddels net als Hancock een imposante wereldwijde carrière opgebouwd. Hij was solist bij het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest. Met zijn composities won hij vele prijzen. Daarnaast bracht hij, naast vele samenwerkingen met onder andere Herbie Hancock, zelf acht piano-albums uit. Zijn wortels in de traditie van de jazz in combinatie met zijn opvattingen over fusion, pop en rock georiënteerde muziek en impressionisme maken hem tot een unieke pianist.De band waarmee Borstlap naar Harlingen komt is van hoog niveau: trompettist Ruud Breuls (speelde jaren bij het Metropole Orkest en nu bij de WDR Bigband  Köln), misschien wel Nederlands beste gitarist Jerôme Hol (o.a. de Hans Dulfer Band), bassist Glenn Gaddum jr. en drummer Yoran Vroom.  En dat allemaal op een avond in juni aan de Waddenzee in Harlingen.