Sam Newbould presenteert nieuw album op Waddensea Jazz Festival

Het album ‘Homing’ van de Britse saxofonist en componist Sam Newbould komt op vrijdag 7 juni uit bij onze festivalpartner ZenneZ Records. Zaterdag 8 juni presenteert Newbould samen met zijn kwintet het album  op het Waddensea Jazz Festival in Harlingen met aansluitend een signeersessie. Het belooft een uniek en spetterend concert te worden. Dat wil je als nieuwsgierige jazzliefhebber niet missen.

 

De in Noord-Engeland geboren en opgroeide Sam Newbould behoort tot de groep jonge jazzmuzikanten die al een tijd zorgen voor aangename reuring in de wereld van de eigentijdse jazz. Deze jonge generatie zoekt naar nieuwe wegen binnen de jazz, verkent de grenzen van het genre en speelt met de combinatie van eigentijds en traditie. Zij zorgen ervoor dat de muziek in beweging blijft en mee surft op de tijdgeest. “Een muzikaal mozaïek van futuristische ideeën en indie-jazzharmonieën”, zo omschrijft het Italiaanse jazzmagazine Windout het werk van Newbould. “De groepsdynamiek is voortreffelijk, waardoor de muziek van Newbould kan ademen en de aanwezige charme en eigenheid in elk nummer wordt onderstreept”, schrijft het toonaangevende Amerikaanse jazzblad All About Jazz  over de Britse muzikant en zijn band.  In 2019 kwam het ‘Blencantra’, het eerste album van Sam Newbould, uit. In datzelfde jaar won hij de Keep An Eye Records Competitie. Met de 10.000 euro prijzengeld nam hij zijn tweede album ‘Bogus Notus’ op dat in 2021 uitkwam. Het materiaal voor dat album schreef hij in de coronaperiode. Hij putte daarvoor uit herinneringen aan zijn jeugd in ruige Noord-Engelse landschap. Zo voegde hij de invloeden van folk, de in die streek gangbare muziek, toe tot aan zijn al eerder ontwikkelde eigen jazzmix, waardoor zijn toch al rijke sound weer iets rijker is geworden.    ‘Homing’, het derde album van Newbould, is geïnspireerd en vernoemd naar de Poolse postduif die de nu in Amsterdam wonende saxofonist tijdelijk heeft verzorgd. Het album is zijn reflectie op het opbouwen van een leven in het buitenland. Op dit album Homing, mixt hij lyrische jazz met folk, dansbare grooves en explosieve improvisaties. Het internationale kwintet waarmee hij naar Harlingen komt bestaat uit Xavi Torres (piano, Spanje), Bernard van Rossum (saxofoon, Spanje), Jort Terwijn (bas, Nederland) en Guy Salamon (drums, Israël). Dit is de originele topbezetting waarmee hij het album heeft opgenomen en dat zij in Harlingen live zullen spelen.