WAAN mixt jazz en dance tot een bijzondere groove

Alleen de bandnaam WAAN prikkelt de fantasie al. Waar staat die naam voor? Waanidee, waanzinnige droom of gewoon waanzinnige goed? Je kunt er alle kanten mee op, maar laten we het in dit geval op waanzinnig goed houden. Dat dekt het meest de landing van de muziek die saxofonist Bart Wirtz en toetsenist Emiel van Rijthoven onder deze naam maken. Zij sluiten op 8 juni de tweede dag van het Waddensea Jazz Festival af. Een muzikaal verrassend slot van weer een mooie jazzdag in Harlingen.

Ze kennen elkaar goed, saxofonist Bart Wirtz en toetsenist Emiel van Rijthoven. Op het laatste album van Wirtz ‘Beneath the surface’ speelden beide mannen al samen. Daarna werd het zes jaar stil rond hun samenwerking, maar vorig jaar hebben ze de draad weer opgepakt en zijn ze WAAN begonnen. Een nieuwe band waarin hun gezamenlijke muzikale magie en energie gestalte heeft gekregen. Door die gebundelde krachten is er een nieuwe muzikale taal ontstaan die te omschrijven is als één bonk magie en energie. Muziek die je ook rustig als waanzinnig goed kunt bestempelen. De sound van WAAN heeft een aangenaam soort rauwheid die voorkomt uit hun zoektocht om verschillende muzikale werelden samen te brengen. Zo ontstaat er een smakelijke stamppot van elektronisch gedreven grooves, sfeervol gecomponeerde melodieën en eclectische energieke jazz en funk.

Beide mannen hebben hun sporen in de jazz en andere muziek al meer dan verdiend. Wirtz speelt als saxofonist in het Artvark Saxophone Quartet en het New Rotterdam Jazz Orchestra.  Ook heeft hij mooie platen onder zijn eigen naam gemaakt, waarop hij de hardbop aan moderne, groovende jazz linkte. Van Rijthoven speelde met vocalisten als Wouter Hamel, Giovanca en Waylon en in de band Sensuál. De hernieuwde samenwerking heeft vorig jaar geleid door het zeer goed ontvangen album Echo dat is uitgekomen op Sonar Kollektiv, het Duitse label van de jazzdanceformatie Jazzanova. Op dit album wordt de combinatie jazz en dance nieuw leven ingeblazen op een manier die de fantasie prikkelt. Wirtz speelt pakkende saxlijnen die krachtig worden omlijst met de soms onpeilbare elektronische sounds van Van Rijthoven. Het zorgt voor avontuurlijke grooves, soms broeierig, soms ongrijpbaar, maar altijd dansbaar. De vast livebezetting van WAAN bestaat naast Wirtz en Van Rijthoven uit Matteo Mazzù op bas en Mark Schilders op drums. Laat je verrassen!