Geslaagde tweede editie Waddensea Jazz Festival

De tweede editie van Waddensea Jazz Festival bracht vorig weekend het publiek drie dagen in beroering met een afwisselend programma van traditionele bebop en Braziliaanse klanken tot groovende funk, fusion en zwoele souljazz. Het Entrepotgebouw was weer omgetoverd tot een intieme jazzclubsetting, inclusief zitjes en kleine huiskamerhoekjes. Ook er waren diverse jonge bands op het nieuwe buiten podium te bewonderen, zoals het fijn groovende Vlot uit Zwolle en de Friese zangeres Laura Kooistra.

 

Muziek op het buitenpodium bij de ondergaande zon.

Er waren diverse hoogtepuntendit weekend in de afwisselende programmering. Vrijdag 7 juni stond vooral het teken van bebop en traditionele muziek. Zo opende Edison Jazz Oeuvrewinnaar Dick de Graaf het festival met uitgesponnen melodieën en virtuoos spel. Het publiek moest daarna even schakelen naar de Braziliaanse sferen van de Litouwse zangeres Egle Petrosiute. Drum- en swingmaster Eric Ineke raasde vervolgens als een wervelstorm door de zaal met zijn topband en Tineke Postma (saxofoon) als speciale gast. Zaterdag 8 juni bestond uit een afwisselend programma. De imponerende en zwoele souljazz van zangeres Koosje – wat een strot!- verdiende meer publiek. Ook klonken er exotische Colombiaanse ritmen en swingende funkjazz van Tico y Aguabajo met zangeres/percussioniste Gianna Tam als speciale gast die met haar krachtige stem een mooie toevoeging vormt aan de fijne band. Daarnaast was er hedendaagse jazz te horen van saxofonist Sam Newbould Quintet en filmische klanken van pianist Sjoerd van Eijck’s OAK. Beide bands brachten hoogstaand samenspel en dito solo’s.

Tineke Postma
Eric Ineke

De hoofdact van de avond denderde de zaal binnen bij de eerste noten. Michiel Borstlap en zijn all star bezetting (Ruud Breuls, Hans Eijkenaar, Jerôme Hol en Glenn Gaddum Jr.) bracht een tribute aan Herbie Hancock. Stevige power fusion met ongeloofelijk veel energie. Uiteraard waren er ook bekende stukken als Watermelon Man en Cantaloupe Island. Pareltje was de prachtige ballad Memories of Enchantment, dat Borstlap als duo speelde met Breuls. De pianist vertelde dat Hancock de toenmalige jonge pianist in 1996 vroeg of hij het mocht opnemen nadat de Nederlander een internationale prijs had gewonnen. Het publiek ging uit z’n dak met de hoge energie van Borstlap en z’n mannen. De zaterdagavond slot af met WAAN, het geesteskind van saxofonist Bart Wirtz en toetsenist Emiel van Rijthoven. Deze caleidoscopische en pulserende muziek vol elektronische effecten van het viertal raakte het aandachtige publiek zichtbaar en vormde daarmee misschien wel de verrassing van de avond. Het festival werd zondagmiddag afgesloten met een heerlijke talentenmiddag met als hoogtepunt de waanzinnige The Rolo’s en Friends. Zij speelden zelfs een swingende jazzversie van het Friese volkslied en werden daarvoor beloond met een staande ovatie.

Koosje
Michiel Borstlap
The Rolo’s
The Rolo’s

Voorafgaande aan het Waddensea Jazz Festival Harlingen  op 7, 8 en 9 juni heeft de Stichting Waddennsea Jazz in centrum van de stad ‘Waddensea Roundtown’ georganiseerd. Op zaterdag 11 mei werd in samenwerking met museum Het Hannemahuis in de museumtuin een gratis toegankelijk jazzconcert georganiseerd. Ruim 100 bezoekers hebben die middag in de tuin genoten van een prachtig concert van de regionale jazzband Blue Gate en he bijbehorende kopje koffie/thee met versnapering in de pauze.

Om  7 juni heeft de stichting in de middag als kickoff voor het festival ’s avonds een concert georganiseerd in de tuin van wooncentrum Harlinga in Harlingen. Ook dit concert was zowel voor de bewoners van het wijkcentrum als andere Harlingers gratis toegankelijk. Hier kwamen ruim 80 bezoekers, een mix van wooncentrumbewoners en wijkbewoners, op af. Daarnaast genoot een deel van de wooncentrumbewoners van wooncentrum vanaf hun balkon van de aangename en toegankelijke jazz van jazzband Not At All Stars. Gezien de zeer enthousiaste reacties na afloop beide concerten gaat de organisatie voor de volgende editie zeker door met het organiseren van ‘Waddensea Roundtown’.