Historie
Jazzkring Harlingen-Franeker / Jazzclub De Wadden 1983-1993
De aanzet tot oprichting van een Harlinger jazzclub vond min of meer bij toeval plaats. In 1983 aan de bar in een Harlinger café raakten toenmalig voorzitter Arnoud Bulthuis en bandleider Jemke Visser daarover aan de praat. Met een optreden van diens Leoville Jazzband in de Lichtboei werd de proef op de som genomen. Dat smaakte naar meer en … een huisorkest was meteen geregeld!
Met eerst een bescheiden vierkoppig bestuur ging men aan de slag. Met Arnoud Bulthuis als drijvende kracht groeide de jazzkring Harlingen- Franeker, later “Jazzclub De Wadden”, uit tot een over Frieslands grenzen heen bekende jazzclub.
Niet in de laatste plaats door het jaarlijkse Waddensea Jazzfestival in het laatste weekend van september. De finale in Trebol vormde dan het decor van fantastische optredens op het hoofdpodium in de grote zaal. Menige gelouterde muzikant voegde zich daarna bij huisorkest Leoville Jazzband in de foyer om daar het enthousiaste publiek tot in de kleine uurtjes te vermaken. Met Streetparades, de “Barretocht” en de “Jazzjûn” in Trebol als vaste ingrediënten trok het Waddensea Jazzfestival elk jaar grote aantallen bezoekers, ook van ver buiten de provincie. Daarnaast waren er in het winterseizoen, veelal in de Lichtboei, aansprekende optredens met regelmatig buitenlandse bands, zelfs Poolse, Russische en Hongaarse.
Een onmiskenbaar hoogtepunt was in 1991 het optreden van “The Ambassadors”, de Amerikaanse Luchtmacht-bigband met muziek van Glenn Miller. De latere jazz-coryfee, zangeres Denise Jannah, via het jazzlabel Blue Note tot in Amerika bekend, zette hier in 1987 haar eerste schreden op een later, internationaal jazzpodium.
Maar niet alles hoefde van de bovenste plank. Het “Katerconcert”, op 1 januari in hotel Zeezicht door het huisorkest was een jaarlijks terugkerend genoegen. Ook tijdens de sessies in café It Skûtsje met veelal regionale jazzmuzikanten was het altijd volle bak.
Onvermoeibaar zocht Arnoud Bulthuis naar boeiende publiekstrekkers en struinde regelmatig, alleen of met een medebestuurslid jazzfestivals elders in het land af, onder andere het befaamde Bredase Oude Stijl Jazzfestival. De samenwerking met de eveneens zeer succesvolle Jazzclub Assen was daarbij zeer nuttig. Men hield elkaar op de hoogte en soms konden er gezamenlijke deals met orkesten worden geregeld.
In 1993 was het 2-jarig lustrum, het tiende Waddensea Jazzfestival en het afscheid van voorzitter Arnoud Bulthuis. De jaren daarna is de jazzclub, ondanks pogingen tot doorgang, langzaam maar zeker tot het verleden gaan behoren. Maar uit het zeer succesvolle decennium ’83 / ‘93 is gebleken dat een jaarlijks jazzfestival in Harlingen zeer wel mogelijk is, dus … waarom niet weer?